№2
Пам'ятка бійцю

Меню

Пошук

Вітаю Вас, Гость · RSS 15.12.2017, 10:27

Екологічний вісник «Світ навколо нас»

Лютий 2013, №2

У природи немає для нас ні нагород,

ні покарань, у неї є лише наслідки

Харчові добавки, Е-числа

Харчові добавки – це природні хімічні сполуки, призначені для введення в харчові продукти з метою прискорення або поліпшення їх технологічної обробки, збільшення термінів зберігання, консервування, а також надання готовим продуктам харчування певних властивостей (кольору, запаху, смаку, консистенції). За допомогою харчових добавок значно подовжують термін придатності продуктів і створюють ілюзію смаку, кольору і запаху. 15% сметана набуває домашньої загущеності, маргарин – вершкового смаку, а прості сухарі – присмаку чорної ікри.

Раніше назви харчових добавок хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали багато місця і було вирішено змінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами.

Е-добавки можна розділити на категорії:

  • заборонені (103, 105, 111, 125, 126, 130, 152);
  • небезпечні  (102, 110, 120, 124, 127);
  • канцерогени (103, 105, 130, 131, 142, 210, 211, 212, 213, 215, 214, 216, 217, 240, 330, 447);
  • емульгатори, шкідливі для шкіри (230, 231, 232, 238);
  • Е-добавки, що приводять до виникненню  дерматитів  (311, 312, 313);
  • консерванти і емульгатори, здатні викликати розлад шлунка (320, 221, 222, 223, 224, 225, 226; 322, 338, 339, 340, 341, 311, 407, 450, 461, 462, 463, 464, 465, 466);
  • Е-добавки, здатні викликати порушення тиску (250 і 251);
  • Е-добавки, що підвищують рівень холестерину в крові (320 і 321);
  • Е-добавки, що викликають алергію (230, 231, 232, 239, 311, 312, 313);
  • Е-добавки, здатні викликати хвороби печінки ( 171, 172, 173, 320, 321, 322);
  • підозрілі Е-добавки(104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477).

Майже все, що ми їмо щодня, містить харчові добавки. Зокрема, рибні пресерви містять консервант Е-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком «Санта Бремор» містять ракоутвоюючі добавки Е-330, Е-331, Е-339, які крім того підвищують  холестерин. Плавленим сирком «Дружба», якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Е-450 і Е-451. Ковбасний сир містить багато консервантів, зокрема, Е-451, Е-452, Е-412, Е-415, які негативно впливають на здоров'я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий «Мармуровий» містить ракоутворюючий емульгатор Е-252. Печиво «Топлене молоко» може горіти, як свічка і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо справа у тому, що до його  складу входить стабілізатор Е-503, який визнано небезпечним для життя і здоров'я людини. Ковбаса «Варена» містить ракоутворюючі компоненти Е451 та Е452. При вживанні ковбаси копченої «Посольської» теж можна захворіти на рак, адже вона містить цілий «букет» шкідливих консервантів – Е-451, Е-452, Е-450, Е-250. Не поступається іншим за вмістом небезпечних складників і ковбаса варена «Ніжна», куди входять Е-450, Е-451, Е-452, Е-250.

Шоколадний рулет від торгової марки «Конті» може бути шкідливим для шкіри через Е-160. Дієтичний шоколад містить підсолоджував Е-966, який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають Е-494, який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор Е-450, який знижує здатність до концентрації уваги дітей і викликає у них гіперактивність.

Карамель з шоколадним наповнювачем підфарбовують небезпечним для здоров'я барвником Е-110, який надає цукеркам золотистого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збудливість. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива.

Не слід захоплюватись і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, бісквітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що стимулює утворення ракових клітин. Майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат. Він відновлює смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають. Ця добавка негативно впливає на зір, провокуючи глаукому.

Практично всі безалкогольні напої, йогурти, глазуровані сирки, жуйки виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Для виробника це полегшує технологічну обробку сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів – аспартам у 180-200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення її в організмі, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті.

Щоб бути здоровим і оберегти свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам:

Уважно читати етикетки, знати розшифровка кодів.

Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням, швидше за все, у них повно барвників.

Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання.

Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання.

Чим менший список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки.

Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самими.

Обмежити вживання чіпсів, супів з пакета, хот-догів, бургерів.

Відмовитись від перероблених або законсервованих м’ясних продуктів, таких, як ковбаса, сосиски.

І, нарешті, готувати самим, без жодних харчових добавок!

За матеріалами газети "Пчелка”

Де знайти вітаміни весною?

З настанням весни відчуття нестачі вітамінів та інших корисних речовин, які містяться в свіжих фруктах, щоденно посилюється. Але де ж їх знайти?

Торішні фрукти 

Вміст вітамінів у торішніх фруктах весною мінімальний. Найшвидше випаровуються вітаміни С, В2, В6, А, бета-каротин, К і Е. Вітаміни легко руйнуються під впливом світла, кисню, нагрівання, сильного охолодження, контакту з вологою, металами. Найкраще вони зберігаються в плодах зі щільною шкіркою. Мікроелементи у фруктах (крім йоду, хлору та фтору) зберігаються майже в повному обсязі. Будь-які фрукти це також джерело клітковини, без якої шлунку важко повноцінно працювати.

Вітаміни у таблетках

Такі вітаміни отримані хімічним шляхом. Вони також засвоюються, але не так швидко і добре, як натуральні.

Соки

В соках також містяться вітаміни, але в набагато меншій концентрації, ніж у свіжих фруктах. Не рекомендується пити стовідсоткові соки в чистому вигляді. Їх краще розбавляти водою, особливо це стосується цитрусових. Кислотність концентрованих соків може впливати на зуби і стінки шлунку.

Домашня консервація

В «закрутках» корисні речовини присутні, але в дуже малих кількостях. Краще зберігати фрукти та ягоди заморожуванням та сушінням. Найкраще зберігає свої властивості журавлина.

За матеріалами сайту   www.ecolive.com.ua

Соцiально-психологiчний центр © 2017 Хостинг від uCoz