№4
Пам'ятка бійцю

Меню

Пошук

Вітаю Вас, Гость · RSS 16.08.2017, 23:48

Всюдисуща цвіль

Дивна субстанція зі світу грибів обожнює органіку, тепло і вогкість, викликає захворювання і врятує життя, була завжди і завжди буде, і вже точно переживе людство.

Слово «цвіль» знайоме кожному із нас. З’явившись 200 000 000 років тому, цвіль, можна сказати, завоювала світ. Вона не вимагає створення особливих умов і з’являється без запрошення, варто тільки зазіватися. Забутий на кілька днів у целофановому пакеті шматочок хліба, зіпсоване яблуко, завалявся в холодильнику сир, деревина, папір, фарба, навіть камінь, живе чи мертве – вона скрізь прекрасно себе почуває.

Спори цвілі живуть у повітрі будь-якого приміщення. Деякі види з них активізуються в період сезонних змін, так, наприклад, Alternaria, Cladosporium паразитують влітку і восени, а ось Penicillium – утворює спори цілий рік.

Як з’являється цвіль?

Пліснявіння починається відразу після загибелі  організму (рослинного і тваринного походження). Спочатку утворюється цвіль, потім бактерії. Вона зазвичай з’являється там, де є сприятливі умови – спори цвілевих грибів починають проростати, а розмножуються вони дуже швидко! Якщо б у нас під рукою виявився мікроскоп і навіть злегка запліснілий продукт (наприклад, хліб), то ми б жахнулися, дивлячись на нього при багаторазовому збільшенні – кількість спор обчислюється мільярдами!

Для розвитку цвілі немає нічого кращого як: підвищена вологість, температура в приміщенні 20-30 градусів тепла.

Цвіль дуже не любить чистоти і сухого повітря. Не варто провітрювати приміщення сильно, коли на вулиці холодно і вогко. Також варто відзначити, що вона може вразити і заморожені продукти, це буває нечасто, але все ж таки – перевіряйте і їх.

Симптоми цвілі

Симптоми появи і розповсюдження цвілі різні, в приміщеннях на стінах і стелі починає проступати синява і зелень, сіро-чорні точки, стіни стають «махровими» або лущаться.

Витаючи в повітрі, спори цвілі чекають слушного моменту, щоб атакувати. Ідеальні умови – плюс 20 за Цельсієм, 95% вологість, погана вентиляція і бруд. У таких умовах вона вражає все: бетон, дерево, гуму, пластик, пофарбовані стіни, папір, тканину…

Грибок просто обожнює вологу. Дощ і вогкість благотворно впливають на розвиток цвілевих грибків, вони починають розростатися, викидаючи спори. Цвіль прекрасно переживає мінусові температури, вона «завмирає» і перечікує несприятливий період. При підвищенні температур цвіль починає активно утворювати спори. Що ж стосується високих плюсових температур, то вони роблять на цвіль згубний вплив, хоча деякі спори вимагають особливого підходу, наприклад, для того, щоб знищити деякі види цвілевих грибків, необхідно впливати на них 100-градусною температурою протягом однієї-двох годин.

Шкода цвілі для здоров’я

Уперше в світі вчені в Польщі провели дослідження, за допомогою яких було доведено, що цвіль (не вона сама, а її спори) викликає таке серйозне захворювання крові, як лейкоз. Також було з’ясовано, що земляні горіхи, уражені пліснявою, мають настільки сильну концентрацію отруйних речовин, що можуть викликати рак. Міські жителі проводять у житлових приміщеннях більшу частину свого часу і, як правило, ці приміщення закриті (квартира або офіс). Тобто дихаємо тільки тим повітрям , яке є в приміщенні. Легені чудово відфільтровують багато мікробів, але спори цвілі мають свою особливість – глибоко осідають у легенях і проникають навіть у саму легеневу тканину. Також було встановлено, що в місцях проживання алергіків та астматиків у 80% випадків з 100% була присутня цвіль. Існують навіть таки види цвілі, спори яких можуть бути причиною діатезу у дітей, алергії (яка з часом, якщо не вживати заходів, може перерости в астму).

На продуктах з’явилася цвіль – що робити

Цвіль може з’явитися де завгодно, але більшість домогосподарок стикається з нею у власному ж холодильнику. Найчастіше від цвілі страждає хліб. Багато господинь, виявивши такий неприємний сюрприз, просто зрізують ділянку, уражену цвіллю, а частину хліба, що залишилася, далі застосовують в їжу.

Завдяки науковим дослідженням стало відомо, що запліснявілі борошняні вироби та молочні продукти необхідно однозначно викидати цілком, так як вони мають пористу структуру і цвіль поширюється не тільки на поверхні, але й глибоко в продукт.

З цього правила є лише один виняток – твердий сир. Якщо ви виявили, що на такому сирі утворилася цвіль, то можна відрізати уражену ділянку продукту (2-4 см), і навіть після цієї маніпуляції не застосовувати в їжу сир, що залишився, його можна використовувати для приготування піци.

Напевно, кожному із нас доводилося стикатися з цвіллю на варенні. Деяким людям стає шкода викидати настільки улюблений продукт, що вони згадують про сири з цвіллю. Тільки ця цвіль не має ніякої спорідненості з пеніциліном  або ж з елітними сирами! Домашні плісняві продукти містять близько ста з’єднань, які токсичні для людини. 

Що робити, якщо випадково з’їли цвіль

Якщо трапився такий казус, то не варто ставитися до цього байдуже. Так, від такої добавки до свого раціону харчування не помреш, але це все-таки отруєння. Першим ділом страждає печінка, як і при будь-якому харчовому отруєнні, незалежно від компонента. Слід відразу ж випити активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги), якщо запліснявілих продуктів з’їдено багато, то бажано випити розчин марганцівки для очищення шлунка. Для перестраховки можна купити препарат, що відновлює клітини печінки.

Чи існують «їстівні» види цвілі

Не варто думати, що будь-яка цвіль погана. Існує кілька видів цвілі, тому давайте в них і розберемося.

Шляхетна пліснява

У Російської Федерації цей грибок називають сірою гниллю, насправді мікробіологи дали йому назву Botrytis cinerea (спочатку сам вбиває організм, а потім живиться убитими тканинами). У нашій країні люди дуже страждають від цього грибка, тому що дуже багато продуктів (ягоди, фрукти) приходять із-за нього в непридатність. Але у Німеччині, Франції та Угорщині завдяки цьому виду грибка, отримують найсмачніші і знамениті види вина. Тому стає зрозуміло, чому в цих країнах цю цвіль називають шляхетною.

Блакитна пліснява

Якщо благородна цвіль була вивчена не так вже і давно, то блакитна цвіль відома з дуже давніх часів. Цей вид – незамінна складова мармурових сирів (Рокфор, Горгонзола, Стілтон).

Біла пліснява

Цей вид цвілі також додається в сир у процесі його приготування для внесення унікальної ноти під смакові характеристики. За участю білої плісняви з’являються на світ такі знамениті сири як Камамбер і Брі.

Засоби боротьби з цвіллю

Хліб. Захищаємо його від ненависного грибка таким чином. Беремо ватний тампон, капаємо на нього 5-7 крапель йоду, кладемо в пробірку, затикаємо чистим ватяним тампоном і кладемо в пакет з хлібом. Пакет щільно зав’язуємо. В такому стані хліб може існувати тиждень – цвіль йому не страшна! Холодильник і хлібниця. Протираємо поверхні розчином питної соди у розрахунку 1 чайна ложка на склянку води, після обробляємо поверхню розчином оцту.  Дерево можна обробити сіллю «Бішофіт», «хлорка»  руйнує структуру не тільки цвілі, а й дерева, до того ж, пари хлору не менш небезпечні, ніж спори цвілі. 

Дерев’яні поверхні від цвілі здатна захистити натуральна оліфа.

Антраценова олія – вбиває спори цвілі наповал, однак, зафарбувати дерев’яні поверхні після такої обробки, наприклад, олійною фарбою, вам вдасться тільки через пару років.

У шафу з одягом можна покласти кілька кульок камфори, вона прекрасно вбирає вологу, але має один недолік – різкий запах.

Пошкоджені ділянки поверхонь матеріалів можна обробити мідним купоросом (отрута!), канцелярським клеєм або сечею.

Відцвілі на книгах можна позбутися за допомогою розведеного водою формаліну (отрута!).

Ми довго переконувалися в тому, що цвіль шкідлива. Чи так це? Судіть самі, але факти говорять самі за себе.   

За матеріалами журналу «Надзвичайна ситуація», 2013

Соцiально-психологiчний центр © 2017 Хостинг від uCoz