Інформація
Пам'ятка бійцю

Меню

Пошук

Вітаю Вас, Гость · RSS 20.11.2019, 12:30

Головна» Чорнобиль і суспільство » Як захистити себе від радіації

Як захистити себе від радіації

Минуло вже  26 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції, але до цього часу не змовкають пересуди про те, як вплинула радіація на організм людини. Не секрет, що на сьогоднішній день збільшилась кількість захворювань дорослих і дітей. Якщо до Чорнобиля в Україні було 500-600 захворювань на тисячу дітей, то сьогодні – удвічі більше: одна дитина може мати одне або зразу декілька захворювань (за даними МОЗ України).  

Але чи може це означати, що проживання  в регіонах з підвищеним радіаційним фоном – це вирок здоров’ю і довголіттю людини?


За сучасними даними, сьогодні в «чорнобильських регіонах» рівень радіації знаходиться в допустимих межах, але через вживання в їжу забруднених цезієм-137 продуктів харчування (наприклад, грибів і ягід) можливе внутрішнє опромінення.


Купуючи продукти харчування кожного дня в магазині чи на базарі, мало хто замислюється над тим, наскільки вони безпечні з радіаційної точки зору, в більшості випадків ми звертаємо увагу тільки на зовнішній вигляд товару та ціну. Але відомо, що більше 70% радіації, накопичуваної людиною, припадає на продукти харчування та воду, тому необхідно старатися зменшити їх негативний вплив на організм. Бажано вживати в їжу  тільки ті продукти, які перевірені на вміст радіонуклідів у пунктах радіаційного контролю. У першу чергу це стосується молока, м’яса та овочів з особистих дачних ділянок.

Зараз на вулиці осінь – грибна пора. Але не потрібно забувати, що дари лісу, особливо гриби, найчастіше і є джерелом радіації. І навіть у процесі їх консервування кількість радіонуклідів (а саме стронцію) не зменшується, а при сушінні навіть збільшується.

За ступенем накопичення цезію-137 гриби поділяють на:

  • акумулятори радіації: польський гриб, моховик жовто-бурий, маслюк осінній;
  • сильно накопичують радіонукліди: лисичка жовта, грузді чорні, рижики, зеленки, підберезовики;
  • середньо накопичують: опеньки осінні, білі гриби, підосичники, підзеленки, сироїжки звичайні;
  • слабко накопичують: печериці (шампіньйони), рядовки фіолетові, дощовики шипуваті, сироїжки цільні і бурі, гливи.

Батькам необхідно пам’ятати, що із раціону харчування дітей повинні бути повністю виключені гриби і дичина. Користь від харчування цими продуктами на декілька порядків нижча від шкоди, яка наноситься від вмісту в них радіонуклідів.

Городні культури

За рівнем накопичення радіонуклідів можна розподілити в наступному порядку (в порядку зменшення): щавель, квасоля, боби, горох, редиска, морква, буряк столовий, картопля, часник, перець солодкий, цибуля, кабачки, огірки, капуста.

Плодово-ягідні культури

Найбільше накопичують радіонукліди ягоди червоної  і чорної смородини, аґрус, менше – суниця, смородина, полуниця, малина, плоди яблуні, груші, вишні, сливи, черешні.

Існує рослина, яка зовсім не накопичує радіонуклідів – це топінамбур (земляна груша), який можна вживати як у сирому вигляді, так і смаженим, тушкованим, соленим.

Під час приготуванні страв з овочів і фруктів потрібно старатися знизити можливість надходження радіонуклідів в організм. Для цього коренеплоди та бульби картоплі чистять, зрізуючи шкірку якомога товстіше. Овочі миють двічі: перед очисткою і після. З капусти знімають 2-3 покривних листка, а потім готують звичайним способом. Фрукти та ягоди миють у проточній воді та обполіскують кип’яченою. У яблук зрізують шкірку і видаляють серцевину.


Для зменшення кількості радіоактивних елементів у м’ясі та рибі бажано витримати їх у воді протягом декількох годин. Крім того, під час приготування їжі рекомендується використовувати йодовану сіль, яка знижує ризик захворювань щитоподібної залози.

Для попередження внутрішнього опромінення доцільно вживати перепелині яйця, рис і сир. Молочні продукти, особливо сир, зменшують накопичення радіоактивного металу стронцію. З продуктів найкращими очисними властивостями володіють багаті на клітковину вівсянка, зерновий хліб, груші, необроблений рис, чорнослив.

Важливо розуміти, що кожна людина несе відповідальність за своє здоров’я, а кожна сімя – за здоров’я своїх дітей. І не потрібно в усіх бідах винити тільки Чорнобиль.


Багато людей самі добровільно вносять у своє життя ще й додаткові фактори ризику, такі як куріння, вживання спиртних напоїв, малорухливий спосіб життя, надмірне перебування в закритих приміщеннях, неправильне харчування тощо. Потрібно пам’ятати, що звичайне дотримання принципів здорового способу життя, гігієнічних правил і нескладних профілактичних заходів захистить вас і надасть можливість народити і виростити здорових дітей.

Ірина Олекса

соціальний педагог

Соціально-психологічного Центру

Категорія: - | Додав: spcenter (28.08.2012)
Переглядів: 4182 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Соцiально-психологiчний центр © 2019 Хостинг від uCoz
Хостинг від uCoz