Інформація
Пам'ятка бійцю

Меню

Пошук

Вітаю Вас, Гость · RSS 22.06.2017, 18:27

Головна» За 2010 рік » Інформаційний бюлетень №8: Щоб не стати жертвою інфекційного кишкового захворювання

Інформаційний бюлетень №8: Щоб не стати жертвою інфекційного кишкового захворювання
Небезпечні супутники мандрівників.

         З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань на вірусний гепатит А , дизентерію, холеру, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз.
         Гострі кишкові інфекції викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники  проникають  через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечнику хворого, мікроби потрапляють у зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку.
         Холера належить до гострих кишкових захворювань поряд з дизентерією, сальмонельозом та іншими кишковими інфекціями. Однак, на відміну від них, холера представляє особливу загрозу для здоров’я багатьох людей. Вона може поширюватись до масштабів епідемії. Виникають епідемії холери переважно в регіонах із жарким кліматом.
        
Група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових інфекцій, включає такі захворювання як дизентерія, сальмонельоз, ешерихіоз,  гострий гастроентерит, гострий ентероколіт, харчові токсикоінфекції, стафілококові отруєння. Ці хвороби є одними з найбільш поширених у світі. Захворюваність залежить від соціально-економічних, кліматичних умов у країні, а також рівня розвитку медицини (ці чинники мають значення для прийняття профілактичних заходів). Спільними для цих  інфекцій є механізм зараження і прояви захворювання, а також заходи профілактики. Від цих інфекцій часто страждають подорожуючі люди,тому їх можна віднести до інфекцій мандрівників.
         Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.
         Амебіаз – шлунково-кишкове захворювання, яке викликається амебами і характеризується виразковим ураженням товстого кишечника, частим випорожненням з домішкою слизу і крові, слабкістю і депресією. 
Гепатити А і Е об’єднує механізм їх передачі – так званий фекально-оральний, тобто вірус від хворого з частками його випорожнення потрапляє в їжу і воду, а потім здорова людина заражається при вживанні інфікованих продуктів і води. Під час подорожей при виборі місць стоянок слід приділяти особливу увагу  виявлення ознак перебування людей на цьому місці в минулому. Головну небезпеку представляють тимчасові туалети.
         У разі їх наявності, рекомендується змінити  місце стоянки, або максимально убезпечити себе від будь-якого контакту з ними, особливо у вологу погоду.
         Під час дощу або у вологому місці збільшується ризик розносу залишків випорожнення по території всієї  табірної стоянки.           
        

Державна санітарно-епідеміологічна служба та МНС України нагадує населенню прості правила, які допоможуть під час відпочинку залишатися здоровими:
·        не вживайте напоїв з простроченим терміном зберігання;
·        овочі, фрукти та ягоди на відпочинку і вдома слід добре промивати питною водою, тобто кипяченою або бутильованою. Якщо їх їстимуть діти – ошпарити окропом;
·        не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
·        перед туристичним походом або пікніком водою краще запастися з цивілізованих джерел водопостачання;
·        якщо іншого виходу немає, незнайому воду для пиття і приготування їжі слід обов’язково профільтрувати і прокип’ятити;
·        перед приготуванням їжі та перед кожною трапезою обов’язково мийте руки з милом. Це просте правило, але про нього часто забувають. Саме дотримання може убезпечити вас від неприємностей зі здоров’ям. Адже і дизентерію й інші кишкові захворювання часом називають «хворобами брудних рук»;
·        мийте руки після туалету;
·        краще утримуватись від купання в незнайомих водоймах. Хто знає, які кишкові палички плодяться у затишних на вигляд лісових ставках;
·        при перших ознаках кишкового захворювання негайно зверніться до найближчого медпункту. Не займайтесь самолікуванням! Якщо ви відпочиваєте групою, до консультації лікаря краще ізолювати хворого від решти колективу.
У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
На відпочинку без організованого харчування  не готуйте багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання, піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати дві години. При харчуванні у   непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском.
Категорія: Інформаційні бюлетні | Додав: mishka080 (28.01.2011)
Переглядів: 1516 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Соцiально-психологiчний центр © 2017 Хостинг від uCoz
Хостинг від uCoz